A Takarék Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.
rövid bemutatása -

tulajdonosi struktura

Tulajdonosi háttér

A Takarék Faktorház jogelődjét a Next-Faktor Pénzügyi Zrt-t 2004. őszén alapították magyar szakmai befektetők.  A társaság 2012 tavaszán került a Takarékbank 100%-os tulajdonába.   A cég a Takarék Csoport teljes jogú tagjaként felvette a Takarék Faktorház nevet. 

Forráshelyzet

A Takarék Faktorház működéséhez szükséges forrásokat a saját tőke, illetve refinanszírozási hitelkeretek biztosítják. Tulajdonosunk a Takarékbank biztosítja a működéshez szükséges forint és deviza forrást is. A jelenlegi piaci helyzetben társaságunk legnagyobb versenyelőnye az, hogy a biztos tulajdonosi háttérnek köszönhetően a cég forrásellátottsága kiváló, de szemben a legtöbb közvetlen banki tulajdonban lévő faktorcéggel a Takarék Faktorház megőrizte azt a fajta rugalmasságot, ami jellemzően csak a független cégek erénye. A vállalkozás aktív tagja a Magyar Faktoring Szövetségnek, így részese a faktoring üzletág szakmai és jogi környezetének alakításának, fejlesztésének.

Menedzsment

A társaság menedzsmentje 2017 második felében megváltozott. Az új menedzsment célja, hogy a Takarék Faktorház dinamikusan növelje piaci részesedését a belföldi faktoring piacon, mint a Takarék Csoport faktoring szolgáltatója.

Értékesítési hálózat

A Takarék Faktorház saját értékesítési területe szoros stratégiai együttműködést alakított ki a Takarék Csoport vállalati hitelezésben aktív tagjaival.

Tevékenység – termékek

A Takarék Faktorház alaptevékenysége a folyó faktoring. Ez alatt azt a tevékenységet értjük, amikor Társaságunk megvásárolja ügyfelei belföldi vagy export áruszállításból származó halasztott fizetésű számláit (vevőkövetelés) és azonnal kifizeti az ügyfélnek a számlaösszeg jelentős részét, általában 80 százalékát. A fennmaradó összeggel a számlaösszeg beérkezését követően számolunk el az ügyféllel. A hagyományos visszterhes faktoringon kívül hitelbiztosítás bevonásával akár visszkereset nélküli konstrukcióban is tudjuk biztosítani a finanszírozást. Export ügyletek finanszírozását kizárólag hitelbiztosítás bevonásával végezzük. A Takarék Faktorház hitelbiztosítási partnere az Euler Hermes Magyarország. Termékeink között szerepel az állami támogatások (elsősorban területalapú támogatások) finanszírozása, valamint egy sztenderdizált termék, az Easy-Faktor, melyet mikrovállalkozások részére fejlesztettünk ki. Kiemelt partnereinknek természetesen teljesen egyedi konstrukciókkal is a rendelkezésére állunk.

Ügyfélkör

Ügyfélkörünk legnagyobb részét a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások teszik ki. Az ipari termelő cégek is jelentős forgalmat adnak, míg mezőgazdasági illetve feldolgozó ipari ügyfeleink szintén 10% felett teljesítettek. Kiemelhető még a fuvarozás és az építőipar. Ügyfeleink vevőköre azonban nem a KKV körből kerül ki. A vevők jellemzően nagyvállalatok, gyakran multinacionális cégek.

Összegezve: a Takarék Faktorház egy biztos tulajdonosi háttérrel és kiemelkedő forrásellátottsággal rendelkező faktorcég. A társaság vezetésének és munkatársainak tapasztalata a zálog arra, hogy a cég kihasználva a tulajdonosok által biztosított versenyelőnyöket a magyar piac legkiemelkedőbb faktoring szolgáltatását biztosítsa ügyfelei számára.