Gyakran ismételt kérdések


Sürgősen pénzhez szeretnék jutni, mennyi időt kell várnom a kapcsolatfelvételtől az első előleg folyósításáig?

Normál esetben az első előleg folyósításáig tartó folyamat kb. másfél-két hetet vesz igénybe. Amennyiben már kapcsolatban álltunk az Ön vevőjével vagy egyéb okok miatt hamarabb tudjuk elvégezni a szükséges feladatokat, akkor ez az idő drasztikusan csökkenhet. Ügymenetünkben volt már arra példa, hogy új ügyfelünknek 2 nap alatt folyósítottunk előleget az első faktorált számlájára.

Mennyibe kerül a faktorálás?

A faktorálás teljes költségét alapvetően a következő három tétel határozza meg:

  • A faktordíj (bruttó számlaértékre vetített fix díj, az előlegből kerül levonásra)
  • A faktor kamat (az előleg mértékére és a tényleges kintlévőség napjaira vetített éves kamat; értéke a BUBOR- hoz ill. EURIBOR-hoz van kötve)
  • illetve a banki átutalás költsége

A faktorálás teljes költsége a forgalomtól, vevőktől és a fizetési futamidőtől függően a bruttó számlaérték kb. 1,5-1,8%-a havonta forint számlák finanszírozása esetén míg az euró számlák esetében ez  kb. a bruttó számlaérték 1-1,3%-a havonta. Ügyfeleinknek minden esetben egyedileg teszünk ajánlatot, amely az itt közölt ártól eltérhet.

Mi az a BUBOR?

A BUBOR az angol "Budapest Interbank Offered Rate" kifejezés rövidítése. Ez egy budapesti, bankközi, referencia jellegű kamatláb, melynek értékét a Magyar Nemzeti Bank határozza meg minden nap. A legfrissebb BUBOR értékek letöltése az MNB honlapjáról MS Excel formátumban.

A faktorházzal történt szerződéskötés azt jelenti-e, hogy ezt követően minden számlámat faktoráltatnom kell?

Ez az Önnel kötött szerződés részleteitől függ. Állományfinanszírozás esetében minden számlát bevonunk a faktorálásba, egyedi engedményezés esetében ez általában nem feltétel.

Milyen biztosítékot kell adni a követelésen kívül?

Alapesetben a számlakövetelés az egyetlen biztosítéka a faktorálásnak, a szerződésben meghatározott esetekben azonban a Faktorház kérhet további biztosítékot is.

Mennyi a szerződési idő?

A keretszerződés határozatlan időre szól, melyet 90 napos felmondási idővel mindkét fél felmondhat.


Kezdő, frissen alapított cégek igénybe vehetik-e a szolgáltatást?

Alapvetően igen. Az, hogy egy céget frissen alapítottak, még nem kizáró ok.

Lehetséges-e faktorcéget váltanom?

Természetesen. Amennyiben a Faktorháznak nincs vállalkozásával szemben fennálló követelése, úgy ezt bármikor megteheti. Amennyiben van, úgy ez a két faktorcég megegyezésének és jelenleg érvényben levő faktorszerződésének függvénye.